Den Engel is niet zomaar een hotel

De grens Nederland-België loopt tussen onze tafeltjes op het terras door. Den Engel ligt op meerdere manieren op een unieke plek: voor een deel in Nederland en gedeeltelijk in België, in het hart van de enclave en midden in de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout. Een grensdorp stond vroeger garant voor avonturen. Tegenwoordig levert het bijzondere situaties op. Wie in Baarle-Nassau-Hertog is geweest, heeft bij de borrel iets te vertellen!

Centraal gelegen

Ons hotel is niet zomaar een hotel. Kijkt u maar eens naar het terras. Ziet u het? De grens Nederland-België loopt tussen onze tafeltjes door. Den Engel ligt op meerdere manieren op een unieke plek: voor een deel in Nederland en gedeeltelijk in België, in het hart van de enclave en midden in de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout. Een grensdorp stond vroeger garant voor avonturen. Tegenwoordig levert het bijzondere situaties op. Wie in Baarle-Nassau-Hertog is geweest, heeft bij de borrel iets te vertellen!

Nederland

Tilburg

Tilburg ligt op een half uur rijden. Deze leuke stad staat bol van de cultuur. Op straat, in musea, op podia … Tilburg ademt het hele jaar door kunst. Natuurlijk kunt u er ook lekker winkelen en echt Bourgondisch tafelen.

Breda

Na een half uurtje rijden wordt u gastvrij onthaald door Breda. Een gezellige stad waar u uitgebreid kunt shoppen, historische monumenten bewondert, interessante musea bezichtigt en deel kunt nemen aan bruisende evenementen.

België

Turnhout

Op 20 minuten rijden vindt u Turnhout. Diverse bezienswaardigheden, zoals de jachthaven, kerken en kapellen, het Vennengebied en het kasteel zorgen voor een afwisselende dag. Met als afsluiter een heerlijke proeverij van de streekbieren; “Schol (=proost), als ge er niet van drinkt dan blijft het vol!”

Antwerpen

Antwerpen is één van de populairste stedentripbestemmingen van Nederlanders. Oude pleinen, gebouwen en straatnamen herinneren u aan het handelscentrum dat eeuwen geleden hier is ontstaan. In kleine straatjes vindt u juweeltjes van winkels. Vanuit Baarle is het 1 uur rijden naar Antwerpen.

Visvijver

Aan de rand van Baarle, richting Breda, ligt een schitterend stukje natuur waar u heerlijk tot rust kunt komen tijdens een mooie wandeling of dagje hengelen. De visvijver ligt in een bosrijk gebied en is vrij toegankelijk. Houd u van vissen? Zorg dan dat u een visvergunning heeft. Visvergunningen zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor in Baarle Nassau.

dodendraadroute baarle stratpunt Den Engel

De Dodendraadroute

De dodendraadroute is een interactieve, recreatieve fietsroute van 38 km. Ze voert u via fietsknooppunten naar opmerkelijke plaatsen uit de WO1-geschiedenis en doorkruist zowel Belgisch als Nederlands grondgebied: Baarle Hertog, Baarle Nassau, Ravels, Merksplas en Hoogstraten. Vijftien thematische fotoborden langs het parcours informeren u over de WO1-thema’s. Elf ingesproken verhalen zijn met QR-codes bij de infoborden te beluisteren. Langs de route bevinden zich vier reconstructies. Tevens staan onderweg twee schildwachthuisjes opgesteld. U kunt de route starten op de parkeerplaats ‘de Loswal’ in Baarle Nassau. Voor meer info kunt u terecht bij het VVV kantoor van Baarle Nassau.

Het grenshuis

In Baarle geldt voor de inwoners de voordeurregel Deze houdt in dat de plaats van de voordeur bepaalt in welke gemeente de bewoners van het pand zijn ingeschreven, en bij welke nutsvoorzieningen (telefoon en elektriciteit) men zich moet aansluiten. De plaats van de voordeur wordt aangegeven door de huisnummerbordjes, waarop de nationale driekleur is weergegeven. Aan de straat ‘Loveren’ vindt u een woning met twee huisnummers: het Belgische nummer 2 en het Nederlandse nummer 19. De grens loopt hier dwars door de voordeur.

De Nederlandse kerk

De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een katholieke parochiekerk die zich bevindt aan de Nieuwstraat, gemeente Baarle Nassau, Nederlands dus. Deze ‘Hollandse kerk’ is sinds 1860 de parochiekerk van Baarle Nassau. Deze kerk was goedkoop en eenvoudig opgebouwd met “Belse” steen. Omdat geen geld meer overbleef voor meubilering, is de kerk ingericht met giften van diverse kerkelijke instanties uit de omgeving. Sinds 1932 is deze kerk vergroot in een massaal aandoende moderne stijl, die een groot contrast vormt met het oude gedeelte. Als een van de twee kerken van Baarle, bepaalt de Nederlandse kerk de skyline van Baarle.

Belgische kerk in Baarle-Hertog vlak bij Den Engel

De Belgische kerk

Tot in de 19e eeuw behoorden de beide Baarles en omliggende dorpen tot dezelfde parochie die onder deze St. Remigiuskerk viel. Deze “Belse” kerk in Kempische Gotiek heeft een toren van ruim 46 meter hoog die is uitgerust met een karakteristieke uivormige bol en versierd met kalkzandstenen. De 19 stijlvolle gebrandschilderde ramen van de kerk zijn tussen 1959 en 1970 vervaardigd door de Antwerpse tekenaar en glazenier Jos Hendrickx. Sinds 16 september 1942 is de St. Remigiuskerk een beschermd monument. De buitendeuren van de kerk zijn iedere dag geopend van 10 – 17 uur. Via glazen deuren is het interieur te bekijken.

fietsen huren in Baarle nassau Den Engel

't Bels Lijntje

Bels Lijntje is de naam voor het Nederlandse deel van Spoorlijn 29 tussen Tilburg en Turnhout. In 1865 werd gestart met de aanleg van de spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg. De spoorlijn werd aangelegd en uitgebaat door de “Grand Central Belge”, waardoor de spoorlijn in de (Noord-Brabantse) volksmond “Bels lijntje” werd genoemd. Het lijngedeelte tussen Tilburg en Turnhout telde zeven stations: Tilburg (km 31) – Riel (km 25) – Alphen (km 18) – Baarle Nassau (km 13) – Baarle Nassau Grens (km 9) – Weelde (km 8) – Turnhout (km 0). Tevens was er een aftakking naar Goirle voor goederentreinen. In 1993 werd het spoor omgedoopt tot een fietspad van Tilburg naar Turnhout. Alleen in Alphen ontbreekt een stuk fietspad, omdat daar al nieuwe bebouwing stond op de plek van het oorspronkelijke spoor. De witte huisjes aan het fietspad zijn voormalige seinwachtershuisjes. Het oude stationsgebouw in Baarle-Nassau is nog steeds te zien in de Stationstraat. Echter huist er nu horeca in.